donderdag 5 september 2013

Lezen is leren


Van lezen wordt je gewoon slimmer, dat is bekend. Maar als je boeken leest over mensen die vroeger hebben geleefd wordt je natuurlijk heel slim!

Uitgeverij Nino heeft een fraaie serie boeken genaamd Historische Helden.
Deze boeken zijn zeer geschikt om voor te lezen en in de geschiedenisles te gebruiken. Op de website van de uitgever, www.ninoboeken.nl, is een mooi overzicht van de boeken. Er is tevens een link naar www.historischehelden.nl, en daar staan de uitgewerkte les-ideeën per boek.

De verhalen zijn prettig leesbaar, vreemde woorden worden uitgelegd en in de hoofdstukken zijn soms blokken met extra informatie verwerkt.
Zelf heb ik Een meesterlijk plan gelezen, een verhaal over een jongen, Tyr, die ruim 2000 jaar geleden in Friesland  leefden. De Romeinen maken het leven in hun stam onmogelijk en daarom bedenken ze een plan om van de Romeinen af te komen.
Ook het boek over Eise Eisinga, Een raadsel op zolder, is een prachtig boek. Ook hier is de hoofdpersoon een jongen, Douwe. Hij is de knecht van Eise Eisinga in de wolkammerij.
Deze man heeft in zijn huis een prachtig planetarium gebouwd en Douwe maakt dat van dichtbij mee.
Mooi vormgegeven boeken, mooie verhalen. Een aanrader om in de klas te gebruiken.
Natuurlijk zijn de boeken geschreven zodat kinderen ze zelf kunnen lezen. De verhalen zijn geschikt voor kinderen vanaf ca. 10 jaar.

 





Geen opmerkingen: