zaterdag 21 december 2013

Die ouders toch!

Twee boeken die over kinderen en hun ouders gaan. Die ouders toch. Worden ze niet ziek, dan worden ze wellicht werkloos of maken ruzie, worden verliefd of laten het eten aanbranden.
Leuk voor kinderen vanaf ca. negen jaar om zelf te lezen, maar ook geschikt om in de klas voor te lezen en te bespreken. Voor een heleboel kinderen zullen de thema's herkenbaar zijn.

Petra is de hoofdpersoon in het boek Lang leve saai van Joke Janssen. Petra beschrijft in haar dagboek de roerige periode dat haar moeder schildklierkanker blijkt te hebben. Een zieke moeder, een zeer onhandige vader, een opdringerige tante, een hippe hulp en een jongen waar je vlinders van in je buik krijgt, hoe saai wil je je leven hebben? Gelukkig wordt het leven voor Petra aan het eind van het boek weer een beetje 'gewoon'. Wees maar blij met je saaie leventje.
Dit boek is geschreven in een moderne en speelse stijl en lekker vlot leesbaar. Vooral de humor hierin kan ik waarderen.

De ouders van Petra zijn steeds bezig met haar welzijn en dat is in het verhaal van Victor heel anders.
Het jaar van Victor, van Aby Hartog, is geen dagboek maar een maandboek. Victor vertelt over de periode dat zijn vader werkloos wordt en de problemen zich daarna opstapelen. Victor en zijn zusje worden door hun ouders een beetje vergeten, vader en moeder zijn erg met hun eigen welzijn bezig. Vader lost zijn problemen op met heel veel bier en moeder zoekt troost bij andere mannen. Victor heeft hier last van en wordt steeds opstandiger tegen zijn ouders en op school. Hij heeft het echt zwaar.
Ook dit boek staat bol van de humor, vooral van de dialogen heb ik genoten. Opvallend is de schrijfstijl. De zinnen zijn zeer kort. Dit geeft een soort rap-melodie aan het verhaal. Grappig.

Geen opmerkingen: